20 20 20
Pàgina provisional de http://www.natana.cat

Perquè Natana?

Natana és un personatge de la novel.la Blanquerna. Escrita per Ramon Llull l'any 1299. Aquest personatge descriu (en el capítol 24) com cal escollir l'abadessa del seu convent. El mètode que proposa Llull va ser redescovert segles més tard (segle XVIII) pel matemàtic francès Marie Jean Antoine Nicolas Caritat, marquès de Condorcet i actualment és conegut com el mètode Condorcet.

El mètode de Condorcet representa una família de mètodes d'elecció (selecció) basats en la ordenació dels candidats d'acord amb les preferències dels votants. Els mètodes d'aquesta família difereixen segons la manera escollida per seleccionar un candidat en cas d'empats.

La forma general dels mètodes de Condorcet es com segueix: primer es consideren els diferents parells de candidats, i per cada parell de candidats es decideix quin és aquell que els votants prefereixen. Aleshores es selecciona aquell que en el conjunt de parells guanya més vegades.

El mètode de Condorcet és un dels mètodes de selecció més coneguts. Un mètode alternatiu és el de Borda, que fou definit per Nicolau de Cusà (1400-1464). Borda (coetani de Condorcet) el va redescobrir el segle XVIII.

Referències: Ramon Llull Nicolau de Cusa


Vicenç Torra


Last modified: 10 : 29; March 01, 2013.